Ofte stillede spørgsmål (og svar på dem)

Vores gode kunder har mange spørgsmål, så vi har samlet de mest almindelige.  Måske finder du det, du skal have svar på – lige her.

Spørgsmål Om Wasa

Er Wasa knækbrød svensk?

Read the answer

Knækbrød kan dateres helt tilbage til middelalderen, hvor det blev bagt i Sverige og Finland for at bevare høsten gennem de lange og kolde vintre. I Sverige har Wasa bagt knækbrød siden 1919, og det bliver nu nydt og solgt i over 40 lande i hele verden, herunder Skandinavien, Tyskland, Polen, Holland, Frankrig og Italien men også i USA. Virksomheden har siden 1999 været en del af Barilla koncernen.

Se videoen Historien om Wasa

Hvor kommer navnet Wasabröd fra?

Read the answer

Wasabröd er en kombination af de to ord “Wasa” og “bröd”. Bröd er, ikke overraskende, det svenske ord for brød, og Wasa henviser til navnet på den svenske kong Gustav Vasa og blev valgt for at skabe et nemt og genkendeligt brand for alle svenskere. Normalt omtaler vi dog os selv som “Wasa”.

Om Vores Produkter

Hvor længe kan Wasa knækbrød holde sig?

Read the answer

Wasa knækbrød har en holdbarhed på cirka 10 måneder under normale opbevaringsforhold og alle vores produkter er mærket med en “mindst holdbar til”-dato. Vi anbefaler, at du opbevarer dit knækbrød tørt og mørkt.

Hvor bliver Wasa knækbrød bagt?

Read the answer

Wasa har to bagerier, et i Filipstad (Sverige) og et i Celle (Tyskland). Sammen producerer disse to bagerier omkring 55.000 tons knækbrød om året.

I er så kendte for jeres knækbrød, så hvorfor hvidt brød?

Read the answer

Vi er klar over, at vores kunder også spiser hvidt brød, og vi skal ikke hindre dem i at spise hverken sprødt eller blødt. Det vigtigste er, at brødet er fuld af fuldkorn samt fibre og har et lavt indhold af sukker. Derfor har vi udviklet vores eget hvide brød, som er bagt med fuldkorn, indeholder mange fibre og kun lidt sukker. Se vores udvalg af blødt brød her

Hvorfor kan Wasa Sandwich holde sig frisk så længe, uden at ligge på køl?

Read the answer

Der findes flere konserveringsmetoder, og de har alle fordele og ulemper. Wasa Sandwich er et tørt produkt med et lille vandindhold. Noget der gør det muligt at opnå lang holdbarhed uden brug af konserveringsmidler. Produktet indeholder ostepulver (tørret og pulveriseret ost), der er blandet med vegetabilsk fedt. Det giver mulighed for lang holdbarhed og bevarer brødets sprødhed.

Hvorfor indeholder Wasa Gluten- og Laktosefri laktosefrit skummetmælkspulver?

Read the answer

Wasa Gluten- og Laktosefri indeholder laktosefrit mælkepulver for at give en god smag og struktur.

Om Vores Ingredienser & Ernæring

Hvordan sikrer Wasa kvaliteten af råvarer og produkter?

Read the answer

Efter mange års erfaring og forskning har Wasa udviklet sine egne standarder med hensyn til melet i vores produkter. Det gælder både for selve melet og dyrkningen af det korn, det er malet af. I Wasas miljøplan står der, at “indholdet af biologiske/kemiske forurenende stoffer (f.eks. pesticider, aflatoxiner, tungmetaller) i råvarerne til Wasabröds produkter ikke må overstige 75 % af de nuværende EU-godkendte niveauer”. Vores standarder for råvarer er garanteret både gennem omhyggelig kvalitetskontrol og ved at stille krav til vores leverandører. Wasa vurderer og overvåger risici i henhold til HACCP (se den svenske fødevarestyrelses (Livsmedelverket) hjemmeside: www.slv.se. Vi er certificeret i henhold til ISO 9001, ISO 14001 og BRC.

Hvad er rug, og hvor dyrkes det?

Read the answer

Rug er en kornsort. Det dyrkes hovedsageligt i Nordeuropa (Tyskland, Danmark, Sverige og Finland) og nabolandene i Østeuropa (Rusland, Hviderusland, Polen og de baltiske lande).

Hvad er den vigtigste næringsværdi fra rug?

Read the answer

Fuldkornsmel fra rug giver et værdifuldt tilskud af kulhydrater kombineret med mange fibre og lavt fedtindhold. Mange af vores knækbrød er bagt med fuldkornsrugmel.

Hvad er malt?

Read the answer

Malt består af maltet byg og anvendes til at give farve og smag til brødet.

Hvad er E471?

Read the answer

I Wasas produkter, mono- og diglycerider udvundet af vegetabilsk fedt for at hjælpe med bageprocessen.

Hvad er kostfibre?

Read the answer

Fibre er delvist eller helt ufordøjelige kulhydrater. De absorberer væske og udvider sig, hvilket får os til at føle os mætte og forbedrer vores tarmfunktion. Fuldkornsmel indeholder mange fibre.

Hvad er fuldkornsmel?

Read the answer

Fuldkornsmel er mel fremstillet af hele kornet, kimen og kornets skal. Fuldkornsingredienser er fremstillet af hele kernen, inklusive frøhvide, klid og kim som i den intakte kerne. Fuldkornsingredienser findes i mange former som f.eks. mel, hele kerner, knækkede kerner, flager osv.

Angivelsen af % fuldkorn på en pakke med Wasas produkter baseres på korndelen af produktet. “100 % fuldkorn” angiver, at alle korningredienserne i produktet er fuldkorn. Her er et par af vores produkter med 100 % fuldkorn: Sport, Husman, Falu Råg-rut, Surdeg Flerkorn og Delikatess, blandt andre.

Hvilke krydderier anvendes i Wasa knækbrød?

Read the answer

Klassiske krydderier som spidskommen, anisfrø, fennikel og kanel anvendes i produktionen af knækbrød. Desuden anvendes sesamfrø, birkes og græskarkerner til at fremhæve smagen i nogle produkter. Se indholdsfortegnelsen på pakken for yderligere oplysninger.

Læs om vores knækbrød med mere smag:
Solruta Sesam: helt naturligt med sesamfrø
Solruta Pumpkin Seeds: med lækre græskarkerner
Runda Kanel: et skønt – og vi mener skønt – kanelknækbrød
Delikatess Hørfrø: et tyndt bagt knækbrød med hørfrø

Hvilke produkter indeholder sukker?

Read the answer

Alle produkter indeholder det sukker, der er en naturlig del af rugkerner (cirka 5 procent). Nogle produkter er tilsat sukker. Se indholdsfortegnelsen på pakken.

Hvor mange kalorier indeholder et stykke Wasa knækbrød?

Read the answer

Mellem 30 og 105 kalorier pr. styk. Se indholdsfortegnelsen på pakken for yderligere oplysninger.

Hvor mange kalorier indeholder Wasa Sandwich, og hvordan skal de opbevares?

Read the answer

Wasa Sandwich indeholder mellem 460-490 kcal pr. 100 g og mellem 70-100 kcal pr. bar. Sandwich indeholder ingen konserveringsmidler og skal, ligesom andet knækbrød, opbevares tørt og mørkt.

Allergener

Hvad gør Wasabröd for at fjerne allergener?

Read the answer

NødderIngen af vores knækbrød indeholder nødder eller spor efter nødder. Hvis andre Wasa-produkter indeholder nødder eller spor efter nødder, er det tydeligt angivet på pakken.

Gluten
Gluten er en del af proteinet i hvede, rug, havre og byg. Der er mindre gluten i rug end i hvede, men de fleste af vores knækbrød indeholder gluten. Til personer med glutenintolerance har vi et specielt knækbrød, der er helt fri for gluten og laktose – Wasa knækbrød uden Gluten og Laktose.

Mælk
Begge vores bagerier bruger mælk i produktionen. Mælk behandles med stor omhu. Vi er grundige med rengøring af vores linjer, så ingen mælkeingredienser overføres fra et produkt til et andet. Hvis der alligevel skulle ske en overførsel bekræftet af analyse, vil mælkeallergenet blive angivet som “Kan indeholde spor af mælk” i indholdsfortegnelsen. Det er meget vigtigt at læse indholdsfortegnelsen, hver gang du handler, da den senest gældende allergen-deklaration fremgår af pakken. Wasa Gluten- og Laktosefri indeholder laktosefrit mælkepulver for at give en god smag og struktur.

Sesamfrø
Sesamfrø benyttes i begge bagerier og behandles med stor omhu i produktionen. Sesamfrø følges i alle stadier af produktionen. Hvis der alligevel sker en overførsel af ingrediensen fra et produkt til et andet, skal sesamfrø angives som “Kan indeholde spor af sesamfrø” i indholdsfortegnelsen. Det er meget vigtigt at læse indholdsfortegnelsen, hver gang du handler, da den senest gældende allergen-deklaration fremgår af pakken.

Æg
Æg anvendes ikke som en ingrediens i Wasas produkter, og de to Wasa knækbrødsbagerier bruger derfor ingen æg. Læs alligevel indholdfortegnelsen omhyggeligt, fordi de seneste allergen-deklarationer altid står på pakken. Nogle Wasa-produkter produceres i andre Barilla-fabrikker, der bruger æg.

Sojabønner
Sojabønner anvendes ikke som en ingrediens i Wasas produkter. De to Wasa knækbrødsbagerier bruger derfor ikke sojabønner. Læs indholdsfortegnelsen, hver gang du handler, fordi de senest gældende allergen-deklaration altid står på pakken. Nogle Wasa-produkter produceres i andre Barilla-fabrikker, der bruger sojabønner.